TOP

Li Edelkoort over winter 2010/2011

Uniformiteit, eenvoud en het midden: deze woorden stonden centraal in de lezing van trendforecaster Li Edelkoort voor winter 2010/2011.

Li Edelkoort presenteerde haar visie op het seizoen winter 2010/2011 op donderdag 28 mei in het Zaantheater in Zaandam. Uiteraard haakte de trendforecaster aan het begin van haar lezing in op de kredietcrisis. Volgens haar is het bijzondere aan deze crisis dat hij niet door de consument is veroorzaakt, maar door de financiële instellingen en dat de consument zich daarom niet schuldig voelt. De crisis schept zelfs kansen voor de middenklasse: mensen met een vaste baan, een aardig salaris en redelijk zekerheid. Dit in tegenstelling tot de ‘rijken’ die aardig wat geld verloren hebben op de beurs en de ‘armen’ die de crisis wél voelen. Edelkoort voorspelt de opkomst van ‘extreme midden’, niet alleen in de samenleving maar ook qua prijssegment en kleur. Het is niet allemaal zwart-wit, maar grijs. Ze keek dan ook uitgebreid terug op haar presentatie voor zomer 2008, waar grijs de centrale rol vervulde.

Sleutelwoorden voor winter 2010/2011 zijn eenvoud en uniformiteit. Dit komt ook tot uiting in de naam van de presentatie: monologue. Alle 12 thema’s begonnen met ‘mono’. Opvallend is het thema monobasics, waar Edelkoort het belang van basics voor het tweede achtereenvolgende seizoen belichtte en merken tipte hier werk van te maken en een goede designer op te zetten. Opvallend is de prominente plek van denim, dat zelfs een eigen thema had (monocoloured). Voor zomer 2010 sprak ze ook al over het belang van denim en de kleur indigo, met name in het jongeren- en sportswear segment. Verder is er in het thema monospace ruimte voor de comeback van technische materialen. Het thema monocracy draaide helemaal om dierenvellen, haar en bont, maar dan wel fake. Daarnaast zijn de cultuur van de nomaden en het boerenlandleven belangrijke inspiratiebronnen. Kleuren zijn niet fel of afgezwakt, maar liggen ingetogen in het midden zonder echte uitschieters.

Edelkoort verklapte voor zomer 2011 alvast het grote belang van fluïditeit (vloeiende stoffen en vormen). Haar volgende presentatie is op 11 januari 2010.