TOP

Minister onderzoekt overheidsingrijpen bij ‘oneerlijke huurverhoging’

De Tweede Kamer roept op tot wetgeving die overheidsingrijpen bij ‘oneerlijke huurverhogingen’ mogelijk maakt. Minister Micky Adriaansens zegt de mogelijkheden te gaan onderzoeken.

Beeld: Schoenvisie

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken kijkt naar wettelijke mogelijkheden om in te grijpen bij ‘oneerlijke huurstijgingen’. Dat schrijft het FD. Aanleiding zijn de verhogingen die veel verhuurders per januari hebben doorgevoerd voor retail- en horecabedrijven. In lijn met de contracten werden zakelijke huren vaak verhoogd met het inflatiecijfer van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Afhankelijk van de referentiemaand kon dat percentage oplopen tot 14,5 procent.

Dubbele pijn

Dat hoge cijfer kwam echter door de gestegen energie- en gasprijzen, waardoor ondernemers de pijn dubbel voelden. De discussie is verder op scherp gesteld omdat het CBS de meetmethode voor de inflatie heeft gewijzigd, waarmee deze met terugwerkende kracht een stuk lager uitkomt in 2022: geen 14,5 maar 7,8 procent. Inretail riep pandeigenaren al eerder op met de kerninflatie te rekenen. Ook de Tweede Kamer vroeg de minister aan vorig jaar al op te treden, maar een overleg tussen vastgoed- en ondernemersverenigingen liep op niets uit. Kamerleden Thierry Aartsen (VVD) en Mustafa Amhaouch (CDA) roepen nu op tot wetgeving die overheidsingrijpen bij ‘extreme situaties’ mogelijk maakt.