TOP

Modekleuren zomer 2013: stylingtips van trendwatchers

Bij de nieuwe kleurkaarten met modekleuren voor zomer 2013, die abonnees van Schoenvisie hebben ontvangen bij editie 5, 2012, horen behalve de praktische 'handleiding' in het blad, ook deze stylingtips van trendwatchers die zijn verbonden aan het modevakblad Textilia.

Vrouwenmode, stylingtips van Christine Boland

JONG:
Wit is de belangrijkste ‘kleur’ van zomer 2013. Dat betekent bovendien dat wit van invloed is op pastels en heldere accentkleuren. Voor optimaal contrast is zwart ook belangrijk. Daarnaast heldere frisgewassen, ‘onschuldige’ kleuren zoals rood, blauw, turkoois en grasgroen. In opkomst: absintgroenen en warme paarstinten zowel licht als wat feller.

KLASSIEK: Ook binnen dit segment is wit belangrijk in zomer 2013, tezamen met heel ‘schone’, wittige pasteltonen. Daarnaast een groep natuurlijke basics die een beetje naar rode aarde neigen of richting mosterd gaan. Geel en blauw in alle toonaarden zijn belangrijk. En dat geldt ook voor driekleurige combinaties als rood-wit-blauw, wit-blauw-accent of zwart-wit-fel geel.

Mannenmode, stylingtips van Jeroen Winnubst

JONG: Alle witvarianten zijn onmisbaar, met verwassen tinten voor gebleekte outfits. Maak met heldere kleuren persoonlijke combinaties in uni’s met blauwen en groenen bij elkaar. Geel, turkoois en oranje in exotische en tropische prints samen met witten en blauwen. Denk in blokken van kleur, bijvoorbeeld anoraks en chino’s samen met shirt en polo’s in spannende unitinten.

KLASSIEK: Gebruik de gedurfde fellere kleuren voor herkenbare basiskledingstukken, zoals 5-pocket, katoenen truien en blousons. Combineer deze met blauwen, zandtinten en grijzen in colberts en jassen. Totale outfits in accentkleur kunnen het best in makkelijke basiskleding. Kies voor neutrale en klassiekers als wit, marineblauw en grijzen in vernieuwende hoogtechnische stoffen.

Jeans, stylingtips van Jan Agelink

De zomerkleuren voor 2013 stralen zachtheid en lichtheid uit. Door zon en wind afgezwakte roden, rozen, blauwen en gelen zijn het opmerkelijkst. Deze krijtachtige pastellen worden vertaald in schaduwruiten, kelim-motieven en geometrische strooipatronen. Maar ook veel chino’s en skinny denims worden door dit verfbad gehaald. Voor het tweede seizoen op rij is een hoofdrol weggelegd voor de spijkerblauwfamilie, waarin naast de indigo veel verschillende gradaties versleten blauw het kledingbeeld gaan kleuren. Ten slotte is een stevig rood weer belangrijk om als basis te gebruiken in elke collectie.

Sportfashion, stylingtips van Jan Agelink

Er zijn twee belangrijke kleurrichtingen voor sportfashion dit seizoen. De harde, intense, haast virtuele knalkleuren. Deze worden niet zo heel vaak meer in contrast gebruikt, behalve in surrealistische floraprints. De gelen en groenen zijn vaak neonachtig en worden veel gebruikt voor sneakers en details op het kledingbeeld. De tweede groep wordt gevormd door de huid- en kopertonen die voor een geraffineerd technogevoel zorgen in high techmaterialen, met een perforatie of ander sportief materiaalgevoel. Zwart en wit staan aan de basis van beide kleurgroepen.

Bodyfashion, stylingtips van Stijlinstituut Amsterdam

Een groeiende behoefte aan producten met persoonlijkheid vraagt om statements. Uitgesproken kleuren waarbij bijzondere combinaties nog meer expressie opleveren. Tere pastels herinnerend aan de fifties, maar die in combinatie met felle accenten juist een Oosterse twist krijgen. Felle accenten, als vurige uni’s of in een exotische mix. Rustige naturellen zorgen voor balans.

Kindermode, stylingtips van Tineke Igel

Na de fellen van vorige zomer is het een kleine stap naar fluo, de nieuwkomers dit seizoen. Niet zoals in de jaren ’80 als unikleuren, maar subtiel en multichromatisch (met veel kleuren in dezelfde kleurenrange, red.) gebruikt. Bijna alle ‘garden brights’ zijn er in neonvarianten en de stoffige pastels versterken deze fluorescerende tinten in een bijna surrealistische frisheid. Maar ook in een warm, meer exotisch beeld zijn ze de kerst op de taart. Wit zien we voor kant en uni’s. Cedar Green en kaki zijn belangrijke neutralen in dit kleurverhaal.

Editie 5 van Schoenvisie verschijnt op dinsdag 10 juli 2012.

Heeft u geen abonnement op Schoenvisie, maar wilt u toch de kleurkaarten met de modekleuren voor zomer 2013 ontvangen? Hier kunt u ze bestellen.