TOP

Nederlandse ondernemers starten rechtszaak tegen Braziliaanse slipperfabrikant

Twee Nederlandse ondernemers starten een rechtszaak tegen Grendene, één van de grootste slipperfabrikanten ter wereld en eigenaar van het slippermerk Ipanema. Volgens de Nederlanders heeft de Braziliaanse slipperfabrikant hun idee gekopieerd.

De Nederlandse ondernemers, Stephan Vehmeijer en Arnaud van der Vecht hebben hun systeem ‘de Fliplocker’ samen met enkele aanverwante oplossingen in 2011 ingediend voor wereldwijd octrooi. De Fliplocker bestaat uit een paar slippers met verwisselbare bandje in drie kleuren.

Licentie
Volgens de Nederlanders was er interesse van verschillende internationale schoenenfabrikanten. Zo ook van het Braziliaanse slippermerk Ipanema, dat het Nederlandse bedrijf verzocht om onderhandelingen te starten voor een mogelijke licentie van haar systeem. Met name de drie-voor-één formule en de eenvoud waarmee in een handomdraai de bandjes kunnen worden verwisseld, sprak het Braziliaanse bedrijf aan.

De onderhandelingen werden in mei 2012 plotseling beëindigd, door middel van het volgende e-mail bericht: “After some internal meetings we decided to leave this project (of changeable straps and customization of flip flop sandals) paused for an indefinite period of time. Be assured that if we decide to resume this project we’ll get in touch with you again.”

Suavesoles
De Nederlandse ondernemers besluiten het concept onder een eigen label op de markt te brengen en lanceren in de zomer van 2012 het merk Suavesoles (‘zachte zolen’). Het merk is inmiddels verkrijgbaar in vijftien landen.

Volgens Vehmeijer en Van der Vecht is Ipanema onder de naam Troca Tira alsnog op de markt gekomen met exact dezelfde formule: een slipper met drie verwisselbare bandjes.

Kopie
“Dit is duidelijk een kopie van ons concept”, zegt Van der Vecht. “Ze proberen ons patent te omzeilen met de ontwikkeling van een ander systeem, maar hebben daarbij geen rekening gehouden met de alternatieve oplossingen die wij reeds in 2011 bij de indiening hebben vastgelegd. Hoewel het een ongelijke strijd is tussen een miljardenbedrijf en een start-up, zijn we er stellig van overtuigd dat wij misbruik van ons intellectueel eigendom moeten bestrijden. Wij zullen doorzetten met het tegenhouden van inbreuk op ons concept, onze advocaten bereiden op dit moment de zaak voor”, aldus de Nederlandse ondernemer.

De zaak dient in juni 2013 voor de Nederlandse rechter.