TOP

Tips tegen skimmen

Skimmers zijn afgelopen jaar behoorlijk actief geweest. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken is er in 2009 voor 36 miljoen euro geskimd, een stijging van vijf miljoen ten opzichte van het jaar ervoor.

Hoe is skimmen te voorkomen? “Het allerbelangrijkste voor een ondernemer is het controleren van hun betaalautomaat. Dat moet echt drie keer per dag gebeuren”, vertelt Bob Goulooze, woordvoerder van Currence, de eigenaar van het pinsysteem.

Oranje sticker
Currence en Detailhandel Nederland raden ondernemers ook aan om een pinautomaat met een speciale oranje sticker aan te schaffen. De oranje sticker is gemaakt van een materiaal dat niet snel kapot gaat. Deze stickers voorkomen dat criminelen de betaalautomaten kunnen bewerken zonder dat dit zichtbaar is.

Sla alarm als de sticker gescheurd is of niet meer op de goede plek zit, sla, want dan is de kans groot dat skimmers actief zijn geweest. “Ondernemers bellen ons op om te vragen of we een nieuwe sticker willen opsturen. Zij hebben het duidelijk niet begrepen. Zodra de sticker losraakt, moet je het pinapparaat ook vervangen. Dus plak er geen nieuwe sticker  op”, zegt Goulooze.  

Uniek
Met die sticker maakt de ondernemer zijn pinapparaat ook uniek, zodat hij in een oogopslag ziet dat het apparaat van zijn winkel is. Veel winkels en bedrijven maken gebruik van de oranje barcodesticker, die meerdere keren per dag wordt gescand. Komt de code niet overeen met de kassa, dan is er zeker iets aan de hand.

Niet af laten leiden
Verder is het van belang om het pinapparaat in de gaten te houden en alle signalen op te pikken. “Laat je niet afleiden. Het apparaat hoort bij de kassa en die laat je ook niet onbeheerd”, aldus Goulooze.

Volgens Goulooze worden ondernemers vaak gezien als boosdoener. “Dat wil je als ondernemer voorkomen. Skimmen kan altijd gebeuren, daarom is het van belang dat zij voorzorgsmaatregelen nemen om fraude te voorkomen.”

Meer tips vindt u in de betaalwijzer van Currence.