TOP

Bijna was Schoenenkwartier-directeur Anouk van Heesch ballerina geworden. ‘Helaas kan ik niet op spitzen dansen’

Het voormalige Nederlands Leder en Schoenenmuseum heropent op 28 juni 2022 als het Schoenenkwartier. Directeur Anouk van Heesch (48) is de drijvende kracht achter de metamorfose. Wie is de vrouw achter dit schoeneninstituut in Waalwijk? We legden haar veertien persoonlijke vragen voor. "Mijn guilty pleasure? Pizza!"

Portret: Luuk Aarts

Waarvoor kunnen we je ’s nachts wakker maken? “Pizza! Vers of diepvries, dat maakt niet uit. Een enorme guilty pleasure van me.”

Wat wilde je worden als kind? “Ballerina. Ik heb tot mijn negentiende op klassiek ballet gezeten. Een prima ballerina ben ik helaas nooit geworden, want mijn voeten strekken niet voldoende voor het dansen op spitzen. Dat is genetisch bepaald; ik ben er gewoon niet voor gebouwd.”

Wat vind je mooi aan je baan? “Ik ben opgeleid als kunsthistoricus, en de kans om een nieuw museumconcept vanaf de grond op te bouwen, kon ik niet laten schieten. Plus, ik ben een enorme schoenenfan en ook nog eens in Waalwijk geboren. Dit is een ‘match made in heaven’.”

Stad of dorp? “Absoluut de stad. Sinds drie jaar woon ik in het mooiste stadje van Nederland, Heusden Vesting. Daar wonen is alsof je elke dag op vakantie bent, al loop ik mijn hakken stuk op de kinderkopjes.”

Het pronkstuk in je woning? “Mijn interieur is een ratjetoe van stukken van kunstenaars en ontwerpers met wie ik ooit heb samengewerkt. De eyecatcher is een deels geschilderd, deels geborduurd doek van Seet van Hout, dat een hele muur beslaat. Een goede achtergrond voor Teams-meetings.”

Wat doe je in je vrije tijd? “Ik loop graag hard en dan vooral lange afstanden in de natuur. En ik wandel veel. Helaas is dat er de afgelopen tijd allebei bij ingeschoten.”

Heb je een zinloos talent? “Ik onthoud álle verjaardagen. Tot die van mijn vroegere klasgenoten van de basisschool aan toe.”

Zoet of zout? “Zout. Ik heb liever een kaasplank dan een toetje.”

Welk museum zou je anderen aanraden? “Twee Tilburgse musea: het Textielmuseum en De Pont. Ik bewonder hoe het Textielmuseum oude ambachten als breien en weven weer actueel heeft weten te maken, en als kunsthistoricus gaat mijn hart sneller kloppen van de prachtige collectie van De Pont.”

Hoeveel schoenen heb je? “Ongeveer honderd paar. Toen ik mijn nieuwe huis – of eigenlijk huisje – in Heusden kocht, heb ik de grootste slaapkamer als walk-in closet ingericht. Daar staan ze allemaal.”

Welk paar is je het meest dierbaar? “Lastig, maar achter mijn crèmekleurige laarzen van A.F. Vandevorst, een Belgisch modelabel, zit wel een bijzonder verhaal. Die waren vies geworden en ik kreeg ze niet meer schoon. Ik heb ze laten oververven; een grote fout, want die verf bladderde na één keer dragen al af. Nu liggen ze dankzij een dierbare connectie bij de prijswinnende schoenmaker Theo Frijn, de beste van Europa. Theo, als je dit leest: ik ben zwaar vereerd dat je mijn laarzen wilde opknappen.”

Beste concert ooit? “Radiohead op festival Best Kept Secret in 2017. Zij werken voor hun concerten samen met multidisciplinaire kunstenaars en het resultaat is een licht-, beeld- en geluidsshow die bijna niet in woorden te omschrijven is.”

Wat verwachten mensen niet van je? “Ik denk dat mensen die me niet goed kennen, me vaak verkeerd inschatten. Ik ben zachter en kleiner dan ik op het eerste gezicht overkom en ik vind het belangrijk dat voor die kwetsbare kant ook ruimte is. Bij mezelf en bij anderen.”

Wat heb je altijd bij je? “Ik heb in 2019 twee O’s op mijn linkerarm laten zetten, de voorletters van de naam van mijn kindje. Toen hij in 2012 geboren werd, was het nog altijd niet mogelijk om kindjes die bij geboorte komen te overlijden te erkennen voor de wet. Toen de wet in 2019 eindelijk werd gewijzigd, heb ik hem alsnog laten registreren in het Personenregister. Sinds die dag draag ik hem ook op mijn arm altijd bij me.”

Dit artikel verscheen het eerst in Schoenvisie magazine.


Neem nu een totaalabonnement op Schoenvisie

Ook de printedities van Schoenvisie ontvangen? Sluit dan nu een totaalabonnement af. 

Naast 24/7 toegang tot alle exclusieve content op de website krijg je dan ook het prachtige magazine thuisbezorgd met elk seizoen de allernieuwste kleurkaarten. Daarnaast profiteer je als abonnee van mooie kortingen op webinars en events.