TOP

Shoes Düsseldorf: opnieuw treffen ondernemers elkaar in onzekere tijden

De (hopelijk) eerste post-corona editie van Shoes Düsseldorf had een triomf moeten worden, maar door de oorlog in Oekraïne en alle gevolgen van dien blijven het onzekere tijden voor de schoenenbranche. Dat was voelbaar op de Duitse vakbeurs, van zondag 6 tot en met dinsdag 8 maart 2022 in het Areal Böhler-complex.

Foto’s: Shoes Düsseldorf / Igedo Company

Aan beursorganisator Igedo Company heeft het niet gelegen. Het evenement is perfect georganiseerd, vinden exposanten. “Maar niemand had kunnen vermoeden dat we na corona al zo snel in een volgende crisis zouden worden gestort”, zegt Ruud Krol van Xsensible, die zich bezighoudt met de internationale uitbreiding van het Nederlandse comfortschoenenmerk. “We zijn al een tijdje bezig de Duitse markt te bewerken. Daarvoor is het heel belangrijk om ons op deze beurs te presenteren. Het is een kans om in korte tijd veel relaties te zien en geeft veel ‘wensklanten’ het laatste zetje om in te stappen.”

Meer order- dan oriëntatiebeurs

Na twee lange coronajaren gaat Igedo Company van 6 tot en met 8 maart fris van start met een vernieuwd beursconcept. Gallery Shoes & Fashion is omgedoopt tot Shoes Düsseldorf, waarmee de nadruk weer op schoenen komt te liggen in plaats van de combinatie van schoenen en mode. Met een aanbod van 600 deelnemende merken is de beurs terug op het niveau van voor de pandemie. Die presenteren zich in de voormalige fabriekshallen van het Areal Böhler-complex. “Wat een gaaf gebouw”, zegt Suzanne Harper van het nieuwe label A Perfect Jane, dat veganistische en duurzame vrouwenschoenen brengt. Ze staat voor het eerst op de beurs. “Industrieel, lekker ruim en met veel licht. De atmosfeer is erg goed. Al moet ik wel zeggen dat ik er qua leads meer van had verwacht. Shoes blijkt meer een order- dan een oriëntatiebeurs; inkopers gaan hier heel gericht hun lijstje af. Het duurzame aanbod valt me ook tegen, dat moet écht beter. Juist daar liggen nu kansen.”

Opnieuw onzekere tijden

In het staartje van de pandemie breken er met de Russische invasie in Oekraïne opnieuw onzekere tijden aan. De humanitaire gevolgen zijn evident, maar de oorlog veroorzaakt ook economische schokgolven. De al hoge energieprijzen zijn sinds de inval explosief gestegen en drijven de inflatie samen met het toenemende grondstoffentekort verder op. Die problemen komen bovenop de issues die al speelden, waaronder de verstoorde toeleveringsketens en de schuldenproblematiek. Dat is voelbaar op de beursvloer: waar de zomereditie ‘bijna zorgeloos als vanouds’ aanvoelde, is de sfeer nu stemmiger. “Wij merken vooral dat retailers voorzichtiger inkopen”, zegt Paco Pfyffer van het Zwitserse agentuur Shoebizz, dat de merken D.A.T.E. en Vic Matié vertegenwoordigt. “Leveranciers zullen onvermijdelijk meer voorraad moeten gaan houden om hun aantallen te blijven halen.” Ook Ruud Krol van Xsensible ziet die verschuiving. “Iedereen vraagt zich af: wat gaat er gebeuren? Leveranciers die bereid zijn om een deel van het inkooprisico over te nemen in de vorm van meer b2b-voorraad, zijn spekkoper. Dat was tijdens corona al zo. Onze voororders waren toen beduidend lager, maar uiteindelijk hebben we dat meer dan goed gemaakt met bijbestellingen gedurende het seizoen.”

Wintereditie naar februari

Igedo Company neemt de problemen in de toeleveringsketen mee in de planning van Shoes Düsseldorf. De zomereditie blijft op 28 tot en met 30 augustus 2022 staan, de wintereditie gaat echter een week naar voren: naar 26 tot en met 28 februari 2023. Het wordt de eerste keer dat de beurs eerder in het seizoen plaatsvindt. “We hebben deze keuze nu al gemaakt omdat we de issues in de supply chain eerder zien toenemen dan afnemen”, licht managing director Ulrike Kähler van Igedo Company toe. “Dat vraagt om het actief blijven bespreken van de toekomst en snel inspelen op wat haalbaar en mogelijk is.”

De nieuwe data van Shoes Dusseldorf:

  • 28-30 augustus 2022 (inkoop zomer 2023)
  • 26-28 februari 2023 (inkoop winter 2023-2024)