TOP

Dit waren de grootste schoenenhypes van de 2010s

Het jaar loopt op zijn eind, januari 2020 gloort aan de horizon; tijd om terug te kijken op het afgelopen decennium. Wat waren in de afgelopen tien jaar de grootste schoenenhypes? Een tipje van de sluier: erg elegant was het allemaal niet.

Uggs

De hype begon eigenlijk al in het vorige decennium, maar bereikte aan het begin van de 2010s het absolute hoogtepunt in populariteit. De Ugg-laars. In 2010 kwam maar liefst 87% van de totale omzet van het Amerikaanse moederbedrijf Deckers Outdoor uit de de verkoop van Uggs. In Nederland werd de bevolking in tweeën gesplitst: of je was helemaal weg van de zachte bontlaarsjes of je vond ze af-schu-we-lijk. Was je fan en kende je iemand die op vakantie ging naar Amerika, dan moest die op zijn minst drie paar Uggs mee te nemen voor jou en je kids. Scheelde wat centen, want in Nederland betaalde je al gauw een dikke €200 voor een paar.

Wikimedia Commons

De Isabel Marant-wedge

Dit moet een van de meest gekopieerde schoenen ooit zijn. De Bekett-sneaker van Isabel Marant. De gymp met sleehak is zelfs zo vaak gekopieerd dat de designer haar eigen ontwerp helemaal zat schijnt te zijn. Hoe dan ook, het model heeft Marant geen windeieren gelegd. Ondanks een fiks prijskaartje van zo’n €400 waren de sneakers in 2010 binnen no time uitverkocht. En alle neppers de jaren erna ook.

Birkenstocks

De sandalen van het Duitse Birkenstock bestaan 244 (!) jaar en hebben al verschillende revivals meegemaakt. De laatste opleving dateert uit 2012 toen Phoebe Filo van Celine haar modellen de catwalk op stuurde in sandalen van Birkenstock gevoerd met bont. In een klap waren de gezondheidsschoenen met kurken voetbed weer helemaal terug in de gratie van modeliefhebbers. Samenwerkingen met Valentino en Rick Owens zetten het merk nog verder op de fashionkaart. Ons land is een van de belangrijkste afzetmarkten van Birkenstock. Logisch, want in Nederland zijn we dol zijn op alles wat lekker zit.

Birkenstock

Dr Martens boots 1460

Britse punkers en skin heads droegen ze in de jaren ’70, grunge-liefhebbers in de jaren ’90 en nu draagt iedereen die van mode houdt de Dr Martens boots 1460. De kisten met het kenmerkende gele stiksel zijn getransformeerd van rebelse schoen tot fashion statement, leuk onder een jurkje gedragen naar Lowlands. Nu de schoenen ook verkrijgbaar zijn in vegan variant, is de populariteit nog verder toegenomen.

De Stan Smith-tennisschoen

Ineens was ie daar weer. De sneeuwwitte tennisschoen met groene, blauwe of rode details van Stan Smith. Lekker jaren ’70 met keihard voetbed. Voor het eerst op de markt in 1971 toen Stan Smith nog de beste tennisser van de wereld was. Daarna een korte opleving in de jaren ’80. Maar de echte boom ontstond in 2014, toen ze opnieuw werden uitgebracht. Er was in 2015 bijna geen Nederlandse man of vrouw meer te vinden zonder een paar van deze tijdloze gympen in de kast.

Balenciaga Triple S

De moeder, of vader, van alle grove sneakers in deze wereld is de Triple S van Balenciaga. Deze gigantische couture sneakers zijn de start geweest van een enorme ommezwaai in de schoenenwereld. Dag elegante schoenen en minimalistische gympen, hallo turbo trainers ofwel dad sneakers. Hij heet ‘Triple S’ omdat ie drie gestapelde sport soles heeft, wat resulteert in een plateau van bijna 6,5 cm. Ontworpen door Demna Gvasalia en David Tourniaire-Beauciel heeft dit model eigenhandig gezorgd voor de dominantie van chunky sneakers in het huidige modebeeld. En het einde is nog niet in zicht.

Marco Verch Flickr