TOP

“Geen leren schoenen meer op Indiase scholen”

De kans is groot dat de leren brogues, die miljoenen Indiase kinderen onder hun schooluniformen dragen, worden verboden. De schoenen zijn volgens de Indiase regering een erfenis van het koloniale verleden.

De Volkskrant meldt dat parlementslid Maneka Gandhi de schoenen slecht vindt voor Indiase kinderen. De schoenen zijn vooral afkomstig uit Schotland en Ierland en volgens Gandhi alleen geschikt voor het koude Europese weer. “Brogues beschadigen de voeten van de kinderen”, zei Gandhi tegen het persbureau AFP. “India is een warm land en het is het enige land in Azië waar kinderen op brogues lopen.”

Kunststof
Het parlementslid heeft de nationale onderwijsraad opgeroepen om de leren schoenen te vervangen voor kunststof exemplaren. Gandhi, schoondochter van voormalig premier Indira Gandhi, vindt dat de schoenen ook een ‘relikwie van de koloniale geschiedenis’ zijn. Tot 1947 was India een onderdeel van het Britse imperium.

Gandhi staat bekend om haar grote liefde voor dieren. Voor het leer van de brogues worden jaarlijks ongeveer 2,5 miljoen koeien – voor hindoes heilige dieren – geslacht.

28 scholen
Inmiddels hebben 28 scholen in het zuiden van India de leren schoenen verruild voor kunststof modellen. Ook de nationale onderwijsraad heeft gehoor gegeven aan de oproep van Gandhi.