TOP

Innovaties: schoenen die van uiterlijk veranderen

In Taiwan en Brazilië zijn bijzondere innovaties op het gebied van schoenen gedaan. Zo hebben Thaise onderzoekers schoenen ontworpen die van kleur veranderen en heeft een Braziliaanse ontwerpster schoenen bedacht die in de omgeving op te lijken gaan.

Het Taiwanese onderzoekscentrum Footwear & Recreation Technology Research Institute heeft schoenen ontwikkeld met een ingebouwde gevoeligheid voor de zon. Het leer verandert van kleur naarmate de schoenen meer in het zonlicht komen. De upper verandert van de witte basiskleur naar roze, oranje of paars.

Beginfase
Deze technologie is gebaseerd op microcapsules gevuld met hars en lichtgevende deeltjes. De innovatie bevindt zich nog in de beginfase, want na zestig uur krijgt de schoen de basiskleur terug en kan het niet opnieuw veranderen. Wanneer deze uitvinding in de winkels te bewonderen is, is nog niet bekend.

‘Invisible shoe’
Voor wie niet wil wachten tot deze uitvinding naar Nederland komt, is de nieuwe schoen van de Braziliaanse ontwerpster Andreia Chaves misschien een optie. Zij ontwierp ’the invisible shoe’. Deze schoen is gemaakt van spiegelend materiaal. De omgeving wordt zodanig gereflecteerd, dat de schoen als een soort kameleon opgaat in de omgeving.