TOP

Lichte groei voor Nederlandse economie

De Nederlandse economie is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in het tweede kwartaal van 2010 met 2,1 procent gegroeid ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2009.

Ook in vergelijking met vorig kwartaal is er een lichte stijging van 0,9 procent te zien. Hierbij heeft CBS rekening gehouden met werkdagen en seizoenseffecten. In het tweede kwartaal van 2010 is het volume van de uitvoer van goederen en diensten met 12 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Nederlandse huishoudens 
Deze groei is bij Nederlandse huishoudens minster sterk gebleken. In het tweede kwartaal is er 0,7 procent meer besteed dan een jaar eerder. Deze kleine groei komt door twee factoren: het koude weer, waardoor huishoudens meer aardgas verbruikt hebben en er zijn meer nieuwe auto’s aangeschaft.

Aantal banen 
Ook het aantal banen is voorzichtig gegroeid dit tweede kwartaal. Na correctie van de seizoensinvloeden is het aantal banen in het tweede kwartaal met 17000 hoger dan in het eerste kwartaal van 2010. Dit is na vijf kwartalen van banenkrimp een voorzichtige groei, van 0,2 procent.