TOP

Nederlandse organisaties werken samen aan schonere leerlooierijen in Indiase Kanpur

Drie Nederlandse bedrijven zijn op 13 november 2017 een samenwerking aangegaan om de leerlooierijen in de Indiase regio Kanpur schoner te maken. Op deze manier willen ze vervuiling van de rivier Ganges tegengaan.

De Indiase Ganges is zwaar vervuild en de grootste oorzaak zijn de vierhonderd leerlooierijen in de regio Kanpur die dagelijks meer dan vijftigmiljoen liter afvalwater in de rivier lozen. Netwerkorganisatie Solidaridad, chemiebedrijf Stahl en duurzaamheidsonderneming Pum Netherlands willen – met steun van het Fonds Duurzaam Water (FDW) van het ministerie van Buitenlandse Zaken – het probleem tegengaan. In de komende vijf jaar moet de hoeveelheid afvalwater met ten minste 40 procent zijn teruggebracht en wordt er ook aandacht besteed aan de arbeidsomstandigheden in de fabrieken.

Plannen

Door middel van alternatieve werkwijzen en technologieën willen de drie bedrijven de leersector in India verduurzamen. Hiervoor wordt een Stahl Center of Excellence opgezet waar de beschikbare technologieën en werkmethodes worden gedemonstreerd. “Stahl zet zich actief in voor de wereldwijde promotie van veilig chemicaliëngebruik”, meldt Michael Costello, Director Sustainability bij Stahl, in een persbericht. “We zijn ons bewust van de complexe problematiek in Kanpur. We begrijpen ook dat we deze situatie niet alleen kunnen veranderen. We moeten de handen ineenslaan met industriepartners en lokale overheden om deze iconische en heilige rivier schoner te maken.”

Voor inwoners van dorpen verder stroomafwaarts, worden activiteiten georganiseerd gericht op efficiënt watergebruik voor irrigatie en veehouderij.

Samenwerkingen

Voor het slagen van het project, wordt er nauw samengewerkt met lokale partners Uttar Pradesh Leather Industry Association, Small Tanners Association, Central Leather Research Institute en Ganga Pollution Control Unit. “Voor een schonere Ganges is samenwerking met leerlooierijen en overheden van essentieel belang”, laat Gert van der Bijl, International Program Manager Livestock & Leather bij Solidaridad, weten.