TOP

Schoenenkwartier van start met muzikale expositie: Put on your red shoes

Welke rol hebben schoenen in de muziek? Die vraag staat centraal in de openingstentoonstelling van het Schoenenkwartier, dat met 'Put on your red shoes' de relatie tussen schoeisel, muziek en identiteit onderzoekt.

Foto: Sukita / The David Bowie Archive

De openingstentoonstelling van het Schoenenkwartier, die met een paar weken vertraging vanaf 28 juni toegankelijk is voor publiek, wordt een muzikale. ‘Put on your red shoes’ onderzoekt de relatie tussen schoeisel, muziek en identiteit vanaf de jaren ’50 tot nu. De expositie ontleent zijn naam aan het liedje ‘Let’s Dance’ van David Bowie: ‘Let’s dance / Put on your red shoes and dance the blues’.

Idool, icoon, influencer

Het Schoenenkwartier neemt bezoekers mee in een muzikale en modieuze ontdekkingsreis van drie delen. Het eerste deel focust op de idolen van toen en nu –  wereldsterren als David Bowie, Elvis Presley, Madonna, Freddie Mercury en Lady Gaga – en hun extravagante kleding en levensstijl. Het tweede deel zoomt in op merken die onlosmakelijk aan bepaalde muziekstromingen of muzikanten verbonden zijn en langs die weg uitgroeiden tot iconen, zoals Dr. Martens, Timberlands en de Wallabees van Clarks. Het derde deel tot slot laat zien hoe de popsterren van nu zich als influencers profileren en met eigen merken handig inspelen op de behoefte van fans om zich als hun idool te kleden. Én toont de connectie tussen grote internationale sterren en Nederlandse ontwerpers.

Gedurende de periode dat de expositie loopt – van de opening op 28 juni 2022 tot en met 5 februari 2023 – staat ook de rest van het Schoenenkwartier in het teken van muziek. Zo zijn er dans-, muziek- en rapworkshops voor kinderen.