TOP

Vissenleer: een nieuwe trend?

Exclusieve modemerken gebruiken het al: vissenleer. Maar ook Puma en Nike maakten sneakers van dit materiaal. Volgens kenners is de schubbige huid sterker en duurzamer dan gewoon leer.

Het lijkt erop dat deze leersoort momenteel steeds meer terrein wint. De huid van een baars, zalm, zeewolf of kabeljauw blijkt een geschikt materiaal voor schoenen en andere modeaccessoires te zijn.

Bikini 
De afgelopen jaren gebruikten exclusieve modemerken al af en toe vissenleer in hun collecties. Modeontwerper John Galliano maakte voor Dior roze zalmleren pumps en een avondtasje van vissenhuid. Voor zijn eigen label verwerkte hij ‘galuchat’, de Franse naam voor dit materiaal, zelfs in een bikini. Givenchy en Bottega Veneta maakten tassen van vissenleer. Prada en Dior hebben pumps uit vissenleer in hun collectie opgenomen. Ook Nike en Puma brachten sneakers van vissenhuid op de markt.

Exclusieve leersoort
Het materiaal lijkt een beetje op reptielenleer maar is veel zachter en fijner. Het is een bijproduct van de visvangst, waardoor deze exclusieve leersoort ook goed is voor het milieu. Het looien van de huiden is een intensief proces, dat veel handwerk vraagt en het vissenleer kostbaar maakt. Vooral zalm is, omdat er verschillende texturen zijn – van ruw en schubbig tot glad, een geschikte vissoort voor de productie van leren accessoires.

“Sterker en duurzamer”
Dagblad Metro interviewde de IJslandse visleerlooier Gunnsteinn Bjornsson van Atlantic Leather. “Het was wel lastig om de dunne, delicate huid van een vis in een stevige leersoort te veranderen. Maar het is goed materiaal voor mode omdat het sterker en duurzamer is dan leer. Geloof het of niet, maar dat komt doordat de vezels meer kruisen dan bij een koe of een lam. Het lukte pas in 1995 om het product op de wereldmarkt te brengen. Het duurde vervolgens nog eens tien jaar voordat de modewereld het leer opmerkte.”

In Schoenvisie 5 leest u in het verslag van de Lineapelle meer over de nieuwe leertrends voor zomer 2011.