TOP

Bestseller experimenteert met ‘leer’ van boombladeren

Het Deense modebedrijf Bestseller lanceert een sneaker met 'leer' van boombladeren. Dit plantaardige alternatief is recycle- en composteerbaar. Mannenmodemerk Jack & Jones zal dit innovatieve materiaal testen.

Beeld: Bestseller

Bestseller is hiervoor een samenwerking aangegaan met het Britse Biophilica, het bedrijf achter het innovatieve ‘Treekind’, zo laat de modegroep weten in een persbericht. Dit materiaal is gemaakt van lignocellulose van bladeren en een natuurlijk bindmiddel en is ontworpen om af te breken in aarde en water. De ambitie is om recyclebare materialen te creëren die gebruikt kunnen worden als compost, wanneer het product niet langer bruikbaar is.

Verschillende alternatieven

Bestseller onderzoekt verschillende manieren voor het creëren van alternatieven voor leer. Ondanks dat er al een hoop plant-based leren alternatieve op de markt zijn, zijn er namelijk maar een paar die compleet vrij zijn van plastic, met name polyurethaan. Dit betekent dat de meeste materialen niet recyclebaar zijn met bestaande of momenteel bekende technologieën.  

Bestseller investeerde al in innovator VitroLabs, dat in enkele weken leer kan laten groeien via gekweekte laboratoriumcellen van dieren. Ook is het bedrijf als partner betrokken bij het Fashion for Good-project, dat het materiaal van Biophilica zal testen. De modegroep nam onder meer deel aan projecten op het gebied van blockchain-technologie, textielrecycling en het transformeren van landbouwafval en textielvezels.

Hoge klimaatimpact

Leer vormt slechts één procent van het totale materiaalverbruik van Bestseller. Toch is het voor het bedrijf belangrijk om iets aan het gebruik ervan te doen. “Leerverwerking heeft een hoge klimaatimpact, maar we moeten er ook voor zorgen dat de alternatieven niet een ander milieuprobleem creëren”, aldus Camilla Skjønning Jørgensen, innovation manager bij Bestseller. “Zoals een hoog plasticgehalte of verminderde kwaliteit en duurzaamheid.”