TOP

De 3D geprinte schoen*

Een nieuwe schoen ‘inlopen’ omdat ze anders pijn doen aan je voeten (of gewoon accepteren dat er schoenen zijn die altijd onprettig zitten, hoe goed ze ook ingelopen zijn)… dit behoort binnenkort tot het verleden dankzij de mogelijkheden van 3D printen.

Maar wat is 3D printen nou precies?

Verschillende schoenenbedrijven zoals Feetz en United Nude maken inmiddels gebruik van 3D printers voor het persoonlijk op maat maken van schoenen voor hun klanten. Al tijden wordt er gepraat over 3D printen en wat deze innovatie precies inhoudt voor de branche. Voor veel mensen is het principe van 3D printen nog steeds moeilijk om te visualiseren. Niet zo gek, want het klinkt als een abstract gegeven. In feite is het simpeler dan het klinkt: een 3D printer is een apparaat dat een bepaald materiaal uitscheidt (bijvoorbeeld plastic of metaal) en met dat materiaal wordt  laagje voor laagje een object opgebouwd. Zoals een slagroomspuit een vormpje spuit, zo spuit een 3D printer een object in (bijna) elke gewenste vorm.


3D printers variëren in omvang. Zo kunnen ze de grootte hebben van magnetron maar ook van een auto. Een printer kan in theorie een huis bouwen als ’ie maar groot genoeg is. Het fabriceren van een schoen behoort dus zeker al tot de mogelijkheden.

De perfecte vorm

Wat de 3D schoen zo aantrekkelijk voor consument maakt is dat de schoen volledig gepersonaliseerd kan worden. Voor iedere voet een unieke schoen. Heel weinig mensen hebben natuurlijk identieke voeten. De linker voet kan een fractie groter of smaller zijn dan de rechter voet. Voor het vinden van schoenen niet ideaal, juist omdat veel schoenmerken niet aan halve maten doen en het meestal ook niet mogelijk is om twee verschillende maten te kopen. 3D printen lost dat probleem op.

Er worden dan meerdere foto’s uit verschillende hoeken gemaakt van een voet zodat de computer de precieze vorm kan herkennen. In combinatie met de grootte, zwaarte en dagelijkse activiteiten van de klant weet de computer precies wat deze nodig heeft aan zijn voeten.

Iris van Herpen en Rem Koolhaas

In Nederland ontwierpen Iris van Herpen en Rem D. Koolhaas al eerder een 3D geprinte schoen. Van Herpen en Koolhaas ontwierpen de schoen in samenwerking met het bedrijf Stratasys, een internationale en ervaren 3D-designer. Verkooppunten zijn onder andere L’eclaireur in Parijs en de webshop van United Nude. In de fysieke winkel van United Nude worden overigens schoenen geprint voor de ogen van de klanten. Dit in tegenstelling tot een merk als Feetz, die de schoenen in een fabriek laat printen en vervolgens opstuurt.


© Innovation Factory