TOP

Inretail: nieuwe plannen voor veilige kerstaankopen in drukke decembermaand

Inretail kondigt verschillende extra maatregelen aan die eraan bijdragen dat het niet te druk wordt in de winkelstraten, zodat consumenten hun decemberaankopen veilig kunnen doen.

Met het oog op de feestdagen zetten gemeenten, winkels en centrumorganisaties vol in op het spreiden van bezoekers. Volgens Inretail hebben winkels hun veiligheid via de richtlijn ‘Verantwoord winkelen’ goed op orde en zijn ze klaar voor de kerstaankopen. Wel blijft iedereen alert op verbeterkansen, zo stelt de brancheorganisatie in een persbericht.

Lokaal maatwerk

Omdat veilig winkelen wat Inretail betreft vraagt om lokaal maatwerk, heeft de brancheorganisatie samen met de winkelsector een zogenaamde ‘retail veiligheidskaart’ ontwikkeld. Deze geeft duidelijkheid over te treffen veiligheidsmaatregelen in 2.500 winkelgebieden. Dit omdat premier Rutte in het coronadebat in de Tweede Kamer benadrukte dat veilig winkelen lokaal moet worden georganiseerd.

Ruimere openingstijden

In een aantal binnensteden overleggen winkels over het gezamenlijk hanteren van ruimere openingstijden tot 20.00 uur in de laatste week voor kerst. Met ruimere openingstijden worden bezoekers beter gespreid over de dag. Daarnaast heeft Inretail afspraken gemaakt met Q-Park over goedkoper parkeren in de ochtenduren. Hierdoor worden bezoekers gestimuleerd om de rustigste momenten van de dag voor hun aankopen te gebruiken.

Wat is drukte?

Wat we verstaan onder drukte heeft door alle coronamaatregelen en de introductie van anderhalve meter samenleving wel een heel andere lading gekregen, constateert Inretail. Het bezoek aan binnensteden is volgens de brancheorganisatie in de week voor Sinterklaas met de helft gedaald vergeleken met vorig jaar. Maastricht trok tussen 30 november en 6 december 64 procent minder bezoekers en Amsterdam staat met 60 procent daling van binnenstadbezoekers op plek twee. Arnhem bezet de derde plaats met 51 procent minder bezoekers. Dat blijkt uit een analyse van Inretail van dertien grotere binnensteden. De grote steden Den Haag (-41 procent), Rotterdam (-42 procent) en Utrecht (-46 procent) leiden net als andere stadscentra ook zwaar onder de slechte bezoekersaantallen.

Beeld: Renate Zoutberg