TOP

Inretail: “Stop de bouw van weidewinkels”

"Leg de focus op bestaande winkelcentra en volg het voorbeeld van de provincie Gelderland, die bestaande winkelcentra wil versterken." Dit zegt de brancheorganisatie Inretail in reactie op het nieuws dat Gelderland wil dat gemeenten stoppen met de bouwplannen voor weidewinkels.

Gelderland op kop
Gelderland vindt dat gemeenten moeten stoppen met bouwplannen voor zogenoemde weidewinkels. Inretail sprak eerder met de Gelderse gedeputeerde ruimtelijke ordening Josan Meijers over de gevolgen van ongewenste detailhandelsontwikkelingen en is blij met het standpunt dat zij nu inneemt.                       

Plan
Inretail werkt aan een nationaal plan dat provinciale bestuurders inzicht geeft in de ontwikkelingen in de detailhandel. Het doel is om met een passend overheidsbeleid positieve ontwikkelingen te creëren voor de detailhandel. Verantwoordelijke gedeputeerden worden geïnformeerd met welke maatregelen de ontwikkelingen in de detailhandel positief voort te zetten zijn. De provincies Flevoland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Overijssel zijn momenteel al actief bij hun provinciale plannen voor de detailhandel. Inretail zal zijn gesprekken volgende maand voortzetten met de gedeputeerde ruimtelijke ordening van de andere twaalf provincies.

Visie
Inretail is tegen nieuwe plannen voor het bouwen van weidewinkels in het centrum. Dit om de aantrekkingskracht van centra te behouden en stimuleren. “Consumenten willen een levendig koopcentrum en niet shoppen in een gatenkaas. Dat dreigt wel te gebeuren als de toenemende leegstand geen halt wordt toegeroepen. Gemeenten moeten focussen op het sterker, en daarmee aantrekkelijker maken van bestaande centra,” stelt Inretail vast. “Andere provincies maken een verstandige keuze door de visie van Gelderland te volgen.“

Problemen niet nodig
De grootste retailvertegenwoordiger van Nederland vindt dat provincies duidelijk moeten vastleggen hoe de detailhandelsstructuur zich provinciaal moet gaan ontwikkelen. “Gemeenten hebben een provinciaal kader nodig om hun plannen aan te kunnen toetsen. Dat ontbreekt nu nog te vaak. Daardoor stijgt het risico van weidewinkels op ongewenste plekken. Die trekken de traditionele bezoekersstroom uit elkaar. Een dergelijk ontwikkeling vermindert de belevingswaarde van het centrum. Het werkt leegstand en verloedering in de hand. Gemeenten creëren zo hun eigen nieuwe problemen, terwijl dat niet nodig is.”