TOP

Lyst: dit waren de populairste schoenen in 2020

Het mondkapje van Off-White was in 2020 het populairste modeartikel, blijkt uit een analyse van fashionplatform Lyst. Ook de vraag naar gemakkelijk en comfortabel schoeisel steeg door de coronacrisis explosief. Welke schoenenmerken haalden de top tien?

Het zal geen verrassing zijn dat mondkapjes hét accessoire van 2020 zijn. Uit het ‘Year in fashion 2020’-overzicht van modeplatform Lyst, dat de gegevens van 100 miljoen online shoppers analyseerde, blijkt dat de zoekopdrachten naar mondmaskers met 502 procent stegen ten opzichte van vorig jaar. Het populairste item? Dat was een exemplaar van Off-White met het merklogo erop; tussen januari en maart 2020 werd hier 450 procent meer op gezocht dan in dezelfde periode vorig jaar.

Vraag naar comfortabel schoeisel

Ook schoenenmerken zijn goed vertegenwoordigd in de top tien van ‘hotste’ artikelen. De Arizona-sandaal van Birkenstock staat op de tweede plaats dankzij samenwerkingen met Proenza Schouler, Rick Owens en Valentino, die het Duitse merk dit jaar een haute couture-status gaven. De stijgende vraag naar gemakkelijk zittende schoenen speelde eveneens een rol. Dat zien we ook terug bij de nummer acht en negen op de lijst, respectievelijk de klompen van Crocs en de laarzen en pantoffels van Ugg. Schoenenmerken die niet bepaald bekend staan om hun gracieuze uiterlijk, maar des te meer om hun comfort. Crocs had via Lyst een gemiddeld aantal zoekopdrachten van 135.000 per maand, waarbij het merk zijn piek bereikte in het voorjaar. Naar Uggs werd gemiddeld tussen de 90.500 en 201.000 keer per maand gezocht.

De volledige top tien:

 1. Off-White-mondkapje
 2. Birkenstock Arizona-sandaal
 3. Telfar-shopper
 4. Nike-joggingbroek
 5. H&M katoenen jurk met pofmouw
 6. House of Sunny gebreide jurk
 7. Prada Nylon Gabardine korte broek
 8. Crocs classic klompen
 9. Ugg pantoffels en laarzen
 10. The Frankie Shop Eva mouwloos T-shirt

Populaire samenwerkingen

Birkenstock komt ook terug op positie vijf in het rijtje van ‘hotste collabs’, ofwel de modesamenwerkingen waar door online shoppers het meest naar werd gezocht. Zoals eerder benoemd sloeg het Duitse schoenenbedrijf dit voorjaar de handen ineen met Proenza Schouler. Na de lancering in maart groeien de zoekopdrachten naar de Proenza Schouler x Birkenstock-sandalen (zie foto) gestaag, met een plus van 24 procent in augustus. Andere schoenencollabs in dit rijtje zijn de Dior x Air Jordan op de eerste plaats en New Balance x Casablanca op plek drie.

De volledige top vijf:

 1. Dior x Air Jordan
 2. Disney x Gucci
 3. New Balance x Casablanca
 4. Dior x Rimowa
 5. Proenza Schouler x Birkenstock

Beeld: Proenza Schouler x Birkenstock