TOP

Na de succesvolle herstart in september staat Micam opnieuw voor grote uitdagingen

Na de succesvolle herstart in september kreeg Micam van 13 tot en met 15 maart 2022 opnieuw een klap. De Italiaanse schoenenbeurs werd door corona drie weken uitgesteld en trok door de oorlog in Oekraïne – logischerwijs - significant minder bezoekers van buiten Europa. Desondanks proberen de exposanten vooruit te blijven kijken. “We denken altijd in oplossingen.”

Foto’s: Micam

Waar de septembereditie van Micam in 2021 de herstart van de schoenenindustrie markeerde, voelt de voorjaarseditie van 13 tot en met 15 maart als een terugval. Organisator Assocalzaturifici moest in de aanloop naar de beurs al een grote concessie doen: half januari werd aangekondigd dat het event vanwege de snel oplopende omikron-besmettingen drie weken uitgesteld zou worden, van eind februari naar half maart. De hoop was dat er tegen die tijd meer rust in de markt zou zijn en de aangescherpte inreisregels zouden zijn versoepeld. Op die manier wilde Micam het ‘internationale karakter’ veiligstellen, liet directeur Paolo Borghini destijds in een mail aan de exposanten weten. “We hopen dat het met deze latere datum voor inkopers gemakkelijker zal zijn om naar Italië te reizen, met name voor degenen van buiten de EU.”

(Tekst gaat verder onder foto’s)

Oorlog in Europa

Niemand had kunnen vermoeden dat de wereld in die drie weken door een nieuwe crisis zou worden opgeschud, met de Russische invasie in Oekraïne op 24 februari. Micam vindt plaats tegen de achtergrond van een Europese oorlog en dat heeft – natuurlijk heeft het dat – grote invloed op de beurs. Die impact is met name voelbaar in het internationale bezoek, zeggen de deelnemende exposanten. De inkopers uit Europa zijn wel gekomen, degenen daarbuiten niet. Naast Rusland en Oekraïne missen ze klanten uit Amerika, Canada en Azië. “Zij beschouwen Europa als één land”, zegt Olivier Choukair, executive partner bij Melvin & Hamilton. “En van een land in oorlog blijven ze ver weg. Om het om te draaien: als er oorlog in Nevada was en jij wilde naar New York, zou je dan nog gaan?”

Afhankelijk van Rusland

Dat blijkt uit ook de cijfers. Micam vindt voor de derde keer plaats als onderdeel van het vijfdaagse #bettertogether-concept, waartoe ook tassenbeurs Mipel, vrouwenmodebeurs The One Milano en sieraden- en accessoirebeurs Homi behoren. In totaal werden de beurzen door ongeveer 29,5 duizend mensen bezocht, meldt Assocalzaturifici, waar Micam voor corona ruim 44 duizend bezoekers trok (september 2019). De afwezigheid van de intercontinentale inkopers is een klap voor degenen die het gros van hun omzet buiten Europa realiseren. Zoals het Italiaanse luxemerk V Season, dat volgens CEO Mirco Baldan sterk afhankelijk is van de Russische markt. “We hadden de voorjaarscollectie al uitgeleverd in Rusland voor de oorlog uitbrak”, vertelt Baldan. “Veel van die facturen zijn nog niet voldaan; het betalingsverkeer van en naar het land is immers lamgelegd. Diezelfde klanten missen we nu op de beurs. We kunnen niet veel anders dan het uitzitten, maar deze situatie moet niet te lang duren.”

Micam goes green Nieuw op Micam is de Green Zone, een gebied in hal 7 dat volledig in het teken staat van duurzaamheid. Het dier- en milieuvriendelijke ACBC (‘Anything can be changed’), dat als enige Italiaanse schoenenmerk de titel van B Corp mag voeren, heeft hier een prominente spot. Het label laat er zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van duurzame en veganistische materialen. Inkopers kunnen ook inspiratie opdoen bij de 20x Green-tentoonstelling, met ‘groene’ innovaties van twintig fabrikanten. Verder kunnen bedrijven meer te weten komen over het nieuwe VCS-certificering met bijbehorend meetsysteem, waarmee Assocalzaturifici de schoenenindustrie wil helpen verduurzamen. De man achter VCS is ondernemer en innovator Federico Brugnoli, een specialist op het gebied van duurzame mode.

Later schrijven

Voor merken die minder afhankelijk zijn van Amerikaanse, Russische en Aziatische inkopers is Micam wel een goede beurs. “Het is voor ons geslaagd als we tien tot vijftien nieuwe contacten opdoen en het ziet ernaar uit dat dit gaat lukken”, zegt Kim Beukeboom, mede-eigenaar van het Nederlandse schoenenmerk Maluo. “Wij staan hier met name voor onze klanten uit de Dach-regio en Oost-Europa. Die reizen nog wel. We merken vooral dat winkeliers bedachtzamer zijn en voorzichtiger met inkopen. De meesten komen twee keer langs: eerst om te kijken, dan om te schrijven.” Dat Maluo die orders dit seizoen pas drie weken later aan de fabrikant kan doorgeven, vindt Beukenboom niet zo’n probleem. “Het voordeel is dat retailers zich wat vrijer voelen, nu ze een paar weken langer de tijd hebben gehad om te kijken hoe de situatie zich ontwikkelt. En we kunnen snel schakelen met onze producenten in Italië en Portugal.”

Hele wereld op bezoek

Eén stand verder staat het Belgische schoenenmerk Cycleur de Luxe, dat na drie jaar afwezigheid een rentree maakt op de beurs. “Dit is een bijzondere editie voor ons”, zegt eigenaar Patrick Vanneste. “Voor corona waren we een goede twee jaar bezig met internationale uitbreiding; nu pakken we de draad weer op. Dan moet je op Micam zijn. Schoenen verkoop op afstand gaat gewoon niet, dat heeft de pandemie wel geleerd.” Dat deze editie niet zo internationaal is als gebruikelijk, deert Vanneste niet. “Ja, het is rustig, maar we hebben desondanks veel nieuwe contacten opgedaan. Los van Azië, Amerika en Rusland hebben we de hele wereld in onze stand gehad. Ik heb offertes uit Chili, Colombia, Dubai, Israël, Libanon, Oostenrijk, Polen, Zuid-Afrika en Zwitserland.” Al baart de geopolitieke situatie ook Vanneste zorgen. “De instabiliteit en onzekerheid houden aan en de druk op de toeleveringsketens loopt alsmaar verder op. We hebben de supply chain in eigen beheer en hebben onze prijzen daardoor redelijk onder controle hebben kunnen houden, al komt de grens wel in zicht. Maar ik ben ervan overtuigd dat we ook daar iets op zullen vinden; we blijven altijd in oplossingen denken om vooruit te komen.”

De volgende editie van Micam vindt plaats van zondag 18 tot en met woensdag 21 september 2022.