TOP

Rechter oordeelt: vanHaren mag schoenen blijven verkopen die op Dr. Martens lijken

Tot drie keer toe probeerde Airwair (Dr. Martens) een aantal vanHaren-laarzen uit de schappen te krijgen, omdat die te veel zouden lijken op de welbekende 1460 boot, maar de Britse schoenenfabrikant vangt opnieuw bot. VanHaren mag de schoenen blijven verkopen, oordeelde de Hoge Raad vorige week.

Foto: vanHaren

VanHaren zou lookalikes maken van de zogenoemde 1460 boot van Dr. Martens die sinds 1960 op de markt is. De schoen is er sindsdien in verschillende uitvoeringen. De strijd tegen nabootsingen hiervan is een speerpunt binnen de bedrijfsvoering van Airwair, het bedrijf dat de merkrechten op de schoenen bezit. Het stapte naar de rechter omdat vanHaren zich schuldig zou maken aan slaafse nabootsing.

In mei vorig jaar wees de rechtbank in Rotterdam de vorderingen van Airwair al af en ook het hoger beroep werd door de Britse schoenenfabrikant verloren. Nu heeft de Hoge Raad het beroep van Airwair eveneens verworpen, zo blijkt uit de documenten op rechtspraak.nl. Het bedrijf moet bovendien de proceskosten betalen.

Gele stiksels

Eerder dit jaar werd Dr. Martens In een andere procedure tegen vanHaren wel in het gelijk gesteld. Het Gerechtshof in Den Haag oordeelde toen over het gebruik van het voor Dr. Martens kenmerkende gele stiksel in de schoenen. Het gebruik hiervan in de schoenen van vanHaren is merkinbreuk, zo oordeelde het Gerechtshof in hoger beroep. VanHaren mag de schoenen met gele stiksels sindsdien niet meer verkopen.