TOP

VanHaren moet laarzen met gele ‘Dr. Martens’-stiksels uit schappen halen

VanHaren mag geen veterlaarzen meer verkopen met gele stiksels. De schoenenketen maakt daarmee inbreuk op het merkrecht van Dr. Martens, zo heeft het Gerechtshof in Den Haag geoordeeld.

Foto: Dr. Martens

Dat blijkt uit documenten op rechtspraak.nl. De retailer moet vier modellen uit de verkoop halen (de 5th Avenue Boot VII en de Cupcake Couture Boots II, III en IV), op straffe van een boete die kan oplopen tot €1 miljoen euro. Moederholding Airwair spande in 2020 al een rechtszaak tegen vanHaren aan, omdat het bedrijf vond dat de keten tien ‘slaafse nabootsingen’ van de bekende 1460-boot verkocht. Die zaak werd verloren, waarop Dr. Martens zich in een volgende procedure op het gebruik van gele stiksels bij bepaalde modellen concentreerde.

‘Kenmerkend en iconisch’

Het merk beriep zich daarbij op zijn positiemerk in de Benelux, het vastleggen van een specifieke wijze waarmee een bepaald element op een product is aangebracht, in dit geval het gele stiksel langs de zolen van de schoenen. Een kleur die niet louter als decoratie is bedoeld, maar volgens de Britse schoenenfabrikant vanaf de start is ingezet om het ontwerp van dat van anderen te onderscheiden. Dr. Martens wijst daarbij onder meer op publicaties in de pers en op bekende schoenenwebshops, waarop het gele stiksel als ‘kenmerkend’ en ‘iconisch’ wordt omgeschreven. Het Haagse Gerechtshof ging in die redenatie mee.

Gele stiksels en rode zolen

VanHaren-woordvoerder Julia van Strijdhoven zegt in een reactie tegen RTL Nieuws dat de verkoop van de betreffende laarzen eerder al is opgeschort en dat de rechter daarbij over een deel van de schoenen oordeelde dat er geen sprake was van merkinbreuk. “Bovendien loopt over hetzelfde onderwerp nog een bodemprocedure in eerste aanleg, zodat er nog geen sprake is van een definitief oordeel.” Het is niet de eerste keer dat vanHaren een merkrechtenzaak verliest. In 2019 moest de keten de verkoop van pumps met knalrode zolen al staken, omdat die te veel leken op de schoenen van Louboutin.