TOP

Joint-venture Ara en Wortmann voor Salamander schoenen van de baan

De joint-venture tussen de Ara Groep en de Wortmann Groep voor Salamander schoenen is van de baan. Na een jaar van intensieve gesprekken maakten Ara en Wortmann bekend dat er geen joint venture voor Salamander komt.

Als gevolg van “ernstige bezorgdheid over het kartelrecht” zijn de bedrijven tot de conclusie gekomen dat de eisen op het gebied van het mededingingsrecht voor de joint venture een te hoge drempel voor een  succesvolle samenwerking opwerpen.

Begin januari 2010 kondigden Ara en Wortmann aan dat zij door middel van een joint venture, waarin de beide grote Duitse schoenenbedrijven voor 50 procent zouden deelnemen, Salamander schoenen weer nieuw leven wilden inblazen. “Dit is een unieke kans om een groot merk opnieuw tot een succes te maken”, zei ceo van Wortmann KG, Horst Wortmann, toen in een verklaring.

Gevoelige kwestie
“Als twee concurrerende bedrijven een partnerschap met elkaar aangaan, is dit een zeer gevoelige kwestie,” zegt ceo van Ara, Thomas Schmies tegen het Duitse vakblad Schuhkurier. “Het risico was te hoog, ondanks de verleende goedkeuring was er geen blijvende juridische zekerheid. We vroegen ons af: hoeveel risico willen we nemen en hoeveel zelfstandigheid hebben we dan nog?”
“We hebben heel hard aan dit project gewerkt”,” zegt Wortmann-directeur dr. Wolfgang Illers. Beiden bedrijven melden dat de onderhandelingen door middel van consensus zijn afgerond.

Dochteronderneming van Ara
Thomas Schmies is duidelijk over de plannen van Ara om Salamander sterker in de markt te gaan positioneren. “Tijdens de onderhandelingen met Wortmann zijn de activiteiten van Salamander als een 100 procent dochteronderneming van Ara permanent voortgezet. Dit zal niet veranderen.”

Salamander zal, net als Lloyd, zelfstandig binnen de Ara Groep opereren. Schmies is ervan overtuigd dat het schoenenmerk de ontwikkeling van succesvolle collecties voor mannen, vrouwen en kinderen zal voortzetten.